جمعه 10 فروردین ماه 1403
   

                

مرکز خدمات کشاورزی چوپانان

 

آدرس: نایین- چوپانان-مرکز جهاد کشاورزی چوپانان

کد پستی: 14964-83681

تلفن: 46294625-031

 

  مرکز خدمات جهاد کشاورزی چوپانان

 

 

مرکز خدمات جهاد کشاورزی چوپانان

 

دهستان چوپانان

 از توابع شهرستان نایین و استان اصفهان است. روستای چوپانان در فاصله ۹۵ کیلومتری شرق انارک واقع شده دارای جمعیتی حدود ۲۳۰۰ نفر است. در سرشماری سال ۱۳۹۰ شغل عمده اهالی کشاورزی و دامداری و رانندگی کامیون است. مرکز جهاد کشاورزی چوپانان در روستای چوپانان  واقع شده است و تعداد 10 روستاو 53 مزرعه از شهرستان  نایین را تحت پوشش قرار می‌دهد.

روستا در طول جغرافیایی ۵۴٫۳۷ درجه شرقی و عرض جغرافیایی ۳۳٫۶۱ درجه شمالی قرار دارد. وسعت روستا و زمینهای کشاورزی آن حدود چهار کیلومتر مربع یا چهارصد هکتار است.

راههای ورودی روستا یکی جاده چوپانان به انارک و دیگری جاده چوپانان به جندق و چاملک است و جاده چوپانان به اردکان است. فاصله چوپانان تا شاهرود ۴۰۰کیلومتر وتا گنبد کاووس ۵۳۵ کیلومتر وتا گرگان ۵۲۵ کیلومتر است.

میزان اراضی کشاورزی تحت پوشش این مرکز جهاد کشاورزی   1750  هکتار می‌باشد که سطح زیر کشت محصولات زراعی در سال 1393 میزان  650  هکتار، محصولات باغی 600 هکتار و اراضی آیش 500  هکتار برآورد گردیده است که1250  هکتار از این اراضی بصورت آبی و-   هکتار بصورت دیم کشت می‌شوند.

تعداد کشاورزان این منطقه 165 نفر می‌باشد که متوسط مالکیت آنها8هکتار است.

تاریخچه

چوپانان روستایی جدید است که تاسیس آن حدود سال ۱۲۸۰ هجری شمسی می باشد(تاریخ احداث چوپانان دقیقاً مصادف با تولد محمدرضا مستقیمی، شیخ، یکی از فرزندان حاج محمدعلی رمضان است که مطابق است با ۱۲ آبان ۱۲۷۷ هجری شمسی و ۱۸ جمادی‌الثانی ۱۳۱۶ هجری قمری و ۳ دسامبر ۱۸۹۸ میلادی). قبل از آن در محل این روستا چاهی بوده است که چوپانها و گله داران و ساربانان برای آب دادن به گوسفندان و شتران خود از آن استفاده میکردند.

در حدود سال ۱۲۸۰ خورشیدی چند نفر از شترداران و صاحبان گله‌ها تصمیم میگیرند که قناتی در آن منطقه حفر کنند. پس از تکمیل قنات معلوم شد که آب زیادی از قنات بدست می آید و میتوان برای کشاورزی نیز از آن استفاده کرد. و بدین صورت سنگ بنای روستا گذاشته می شود.

بنیان گذاران چوپانان شتردارانی اهل انارک بوده اند و به شغل باربری از جنوب کشور تا تهران مشغول بودند. به علت هرج و مرج در دوره قاجار ترجیح می دهند که به شترداری پایان داده و زندگی قلعه نشینی و کشاورزی را انتخاب کنند.

روستاهای اطراف چوپانان

ار روستاهای اطراف چوپانان می توان عباس آباد،آشتیان،حجت آباد،زرومند،کبودان،عروسان وسعادت آباد را نام برد که برخی از این روستاها به علت مهاجرت افراد به شهرستان نایین خالی از سکنه می باشند.آب این روستاها از قنات تامین میشود. خشکسالی تاثیر کمی در میزان آب این قناتها دارد.

قدمت روستای عباس آباد بسیار بیشتر از روستای چوپانان است. و حتی قبل از احداث روستا نیز کاروانسرا و چاه آب آن قدمت هزاران ساله دارد.ساختمان فعلی کاروانسرا در زمان شاه عباس صفوی ساخته شده و هنوز نیز پابرجا و استوار است. در مورد تاریخچه عباس آباد میگویند که شاه عباس و هیئت همراه که عازم زیارت مشهد بوده اند یا برمیگشته اند در کاروانسرای قبلی اطراق میکنند و چون آب و هوای آنجا نسبت به بیابانهای داغ آنجا بهتر بوده شاه عباس به وزیر خود که همراه وی بوده میگوید من اینقدر در اینجا میمانم تا یک میوه از اینجا را بخورم. وزیر که میخواست حکم شاه را اجرا کند و از سوی دیگر نیز نمیشد بساط حکومت را در پایتخت بدون شاه و وزیر رها کرد در مقام چاره جویی بر آمد و با پرس و جو فهمید که تخم شلغم خیلی زود سبز میشود. لذا مقداری تخم شلغم را در باغچه ای کاشتند و آبیاری کردند تا دو سه روز بعد علف آن که سر از خاک بیرون آورد آن را برای شاه عباس آوردند و وی آنرا همراه با صبحانه خورد و بر عقل و درایت وزیرش آفرین گفت و سپس دستور داد تا کاروانسرای فعلی را در آن محل بسازند و یک قنات هم در آنجا حفر کنند. این دو در حال حاضر نیز در عباس آباد وجود دارند(قنات عباس‌اباد به دستور شاه عباس احداث شده ولی کاروانسرا از بناهای دوره قاجار است که به دستور مشیرالملک نایینی مالک عباس‌آباد ساخته شده است).

در حال حاضر علی جلالپور (فرزند حسین فرزند نصرالله) همراه چند تن از اعضای خانواده اش در آنجا ساکن هستند و به کشاورزی و دامپروری اشتغال دارند.از افراد مشهور چوپانان میتوان به مرحوم سید محمد اطهری وحاج اسفندیار کلانتری نام برد.

محصولات کشاورزی

عمده محصولات کشاورزی آن از مزرعه‌های اطراف آن است و شامل گندم، جو،یونجه،سیر، خربزه (کالک)، هندوانه، یونجه، پسته، خرما، بادام،انار و زردآلو است. میزان تولید محصولات زراعی آن ساليانه3500 تن می‌باشد.

میزان تولید محصولات باغی آن ساليانه1000 تن می‌باشد.

گیاهان دارویی و صحرایی

بادام کوهی، ریواس، انغوزه، آویشن، اسطوقدوس، شیرین بیان(مچو) و گون (کتیرا)

دامداری

همچنين اين منطقه دارای 270 راس دام سنگین (شامل 40  راس گاو و گوساله و230 نفر شتر) و دارای15000 راس دام سبک (شامل گوسفند و بز) و نیز دارای 17000 قطعه طیور (شامل  قطعه مرغ گوشتی، 17000 قطعه مرغ تخمگذار و   -  سایر ماکیان) و دارای -   کلنی زنبور عسل با تولید سالیانه  - تن عسل و دارای  - قطعه ماهی با تولید سالیانه  -    تن ماهی می‌باشد و در مجموع میزان تولید محصولات دامی آن سالیانه600 تن است.

زیستگاه جانوری

تا چند سال قبل گله‌های بز کوهی و آهو در کوههای اطراف چوپانان به چشم میخوردند اما متاسفانه امروزه بدلیل شکار غیر مجاز تعداد آنها رو به کاهش است.

برخی از جانوران موجود آن منطقه به شرح زیر است:
پستانداران:یوزپلنگ ایرانی، شتر، بزکوهی، آهو، روباه، گرگ، سگ، گربه، خرگوش، موش صحرایی

پرندگان: شاهین، عقاب، کبک، گنجشک، تیهو، شانه به سر، پرستو، کلاغ

خزندگان: مار، لاک پشت، سوسمار، سگ مار، مارمولک، کپلنج (مارمولک بزرگ)

دوزیستان: قورباغه

ماهیها: ماهیهای قناتی کوچک

 

 

ورود |عضويت
  نظرسنجي
نظر شما در مورد پرتال مدیریت جهاد کشاورزی چیست؟

 

تعداد جوابها : 482

عالی : 75%
خوب : 8%
متوسط : 2%
ضعیف : 15%

  ارسال  
  كاربران درحال بازدید از پرتال
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 12
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 12

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 2321765
Visitors بازديد هاي امروز: 896
Visitors بازديد هاي ديروز: 640
Copyright (c) 1403/01/10 مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان نائین
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا